Az új 200 megpixeles szenzor, az S24-ben mutatkozik be

A Samsung most már nagyon várhatóan januárban, 2024-ben bejelentéseket tesz a vezető telefonok sorozatához, és valószínű, hogy a Galaxy S24 Ultra lesz a legjobbak között. Már hallottunk pletykákat arról, hogy az újított 200 megapixeles kamera lesz az egyik kiemelkedő tulajdonsága a telefonnak, és most a Samsung megerősítette ennek a kamerának a létezését. Most már csak várakozunk.

A kamera bemutatásával együtt érkeztek részletek arról, hogy mit kínál majd ez a kamera, beleértve azokat az új AI funkciókat, amelyekkel jobb felvételeket lehet készíteni. Természetesen a valóságban kell majd látnunk ezt az eszközt, de a Samsung nagyon magabiztosnak tűnik az új beállításának képességeit illetően.

ISOCELL Zoom Bárhonnan

A Samsung következő 200 megapixeles érzékelőjéhez megerősített új funkció az ISOCELL Zoom Bárhonnan nevet kapta. A funkció egy nagyobb sajtóközlemény részeként került bemutatásra, és állítólag a készülékkel történő felvételkor több hajlékonységet és szabadságot nyújt a felhasználóknak. “Az új megoldással 200 MP-es képeken a felhasználók kiválaszthatják a kívánt tárgyat, és a kamera automatikusan követi és rögzíti azt” – mondja a Samsung. Rámutattak arra is, hogy a felhasználóknak most már nem kell egy mozgó tárgyra összpontosítaniuk, amikor saját maguk készítenek videót. “De az ISOCELL Zoom Bárhonnan és a Qualcomm AI motor segítségével a kamera gyorsan megtalál egy mozgó tárgyat, majd követi és rögzíti azt, hogy ne maradjon le a felvétel során” – teszi hozzá a sajtóközlemény. “A gyorsan mozgó tárgyak is megakadályozzák, hogy kifussanak a képből. Emellett a videók kevesebb képernyőrázkódással is készíthetők.”

A Samsung azt is hozzáteszi, hogy az új 200 megapixeles széles lencse “simán képes 2x vagy akár 4x-es nagyításra anélkül, hogy a felbontás csökkenne.” Korábban ez a technika sokkal kisebb képet eredményezett volna.

End-to-End (E2E) AI Remosaic az Kép Rögzítéshez

A másik újítás az End-to-End (E2E) AI Remosaic a képek rögzítéséhez. Ez azt jelenti, hogy a Samsung megváltoztatja a képek gyűjtésének és feldolgozásának módját az AI erejét felhasználva. “Jelenleg az 200 MP-es képérzékelő az alábbi lépéseket követi a képek feldolgozása után: nyers adatok kimenete történik a remosaic előtt, majd a képszignál-feldolgozás (ISP) következik, és végül JPEG képkimenet történik. Ebben a folyamatban minden lépés sorrendben követi egymást” – mondja a Samsung. De mindez megváltozik az AI hozzáadásával. “Az E2E AI Remosaic javítja a folyamatot, lehetővé téve a remosaic és az ISP egyidejű végrehajtását. Más szóval az E2E AI Remosaic olyan folyamatot tesz lehetővé, amely sorban zajlik, és párhuzamosan zajlik le, ezzel a remosaic késleltetését akár a felére csökkenti.”

Az eredmény az, hogy a képeket gyorsabban feldolgozzák, csökkentve a 200 megapixeles képek rögzítéséhez szükséges időt, miközben javul a képminőség.

Mindez nagyon ígéretesnek hangzik, de ismét látnunk kell, hogy mit jelent ez, amikor egy olyan telefonban alkalmazzák, amelyet az emberek megvásárolhatnak. Ha a pletykák helytállóak, akkor ez hamarosan megtörténik.